Всяка година махат от списъка неща, които не се купуват, и добавят

...
Всяка година махат от списъка неща, които не се купуват, и добавят
Коментари Харесай

С мултикукър, екскурзии в чужбина и още 850 стоки мерят инфлацията в България

Всяка година махат от списъка неща, които не се купуват, и прибавят нови
Храните имат 29% тежест

Статистиката у нас мери всеки месец цените на общо 852 артикули и услуги, с цел да откри каква е инфлацията.

През 2023 година те бяха 853, само че една от стоките - предплатена карта за мобилен оператор, е отпаднала от наблюдението. Други 2 пък са били сменени с нови.

В дългия лист е включен апарат за здравословно готвене (т.нар. мултикукър), тъй като

поради многочислени промоции през предходната година хората почнали да го купуват по-масово.

Нова стока, чиято цена към този момент се следи, е и тип безогледален фотоапарат. Но от тази огромна кошница са махнати дребните компактни фотоапарати, които към този момент не се употребяват, откогато мобилните телефони вършат по-добри фотоси. Както и няколко типа билети за трен навътре в страната, въпреки че други остават.

“Такива промени се вършат всяка година, тъй като потреблението се променя непрестанно. Методологията на Евростат, по която работим, има условие промени да се вършат по един път на всеки 5 години, само че това е минималното условие.

Това, че част от потребителската кошница се трансформира, не изкривява данните, тъй като всяка стока има свое релативно тегло и то зависи от нейното ползване ”, сподели за “24 часа ” ръководителят на Национален статистически институт доцент Атанас Атанасов. През 2023 година да вземем за пример от показателя за инфлацията са отпаднали цените на компактдисковете, а са добавени тези на екскурзиите в чужбина. Защото първото съвсем изчезна от бита, а като постковид резултат хората започнаха да пътуват повече

“Относителното тегло на екскурзиите при пресмятане на общия показател на инфлацията обаче е с толкоз доста нули след десетичната запетая, че колкото и да нарастват или поевтиняват, не оказват огромно въздействие ”, изясни доцент Атанасов.

При питателните артикули обаче е противоположното - имат доста огромна тежест. От всичките 852 следени артикули питателните са 167, и то във всички категории. Тяхното релативно тегло и в общия показател е солидно - малко над 29%.

Докато приблизително в Европейски Съюз храната оказва въздействие върху 16% от общата инфлация, тъй като почти толкоз харчи междинният европеец за нея. А в Люксембург при пресмятане на инфлацията относителното тегло на храната и безалкохолните питиета е единствено 8,7%.

Редовно в потребителската кошница се сменят медикаментите - по-малко употребяваните се заменят с по-широко купуваните.

Какво тъкмо да се включи в листата и с какво релативно тегло, се дефинира от проучването на домакинските бюджети за миналата година. Това е най-старото проучване на Национален статистически институт, правено без спиране още от 20-те години на предишния век.

Грубо казано, на 3 хиляди семейства в България всяка година се раздават дневници и в тях те си записват всеки разход и защо е изработен. Такива проучвания се вършат и във всяка страна от Европейски Съюз и от техните резултати се вижда в коя страна членка защо харчат хората най-вече парите си. Същото важи и за страните - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което на процедура включва и всички значими в икономическо отношение страни по света - Съединени американски щати, Австралия, Англия, Япония и така нататък

От нашето да вземем за пример се вижда, че единствено за самун “Добруджа ” тези три хиляди семейства са дали 203 854 лева през 2023 година, за бял самун - 627 993 лева, а за стандартизиран и ръжен - малко над 177 хиляди лева

Тези разноски се трансформират в относителни тегла и когато анкетьорите на Национален статистически институт тръгнат по магазините да ревизират какъв брой коства всеки тип самун, цените влизат в потребителската кошница съгласно това какъв дял от общите разноски съставляват.

“Веднъж един мой сътрудник бе попаднал инцидентно в обсега на наблюдението на домакинските бюджети и му се наложи да води дневник за разноските на цялото семейство. Така откри какъв брой прекомерно доста пари дава за храна, подмамен от всякакви промоции, която след това се изхвърля ”, споделя доцент Атанасов.

Разходите за обучение у нас съставляват едвам 0,5% от всички, до момента в който приблизително в Европейски Съюз те са 0,9%. Това изяснява за какво макар повишаването им с цели 22% през 2022-а, на идната година българинът съвсем не понижи това перо в бюджета си. В тези разноски влизат другите такси за междинни и висши учебни заведения, цените на курсовете за езици и подготовка и прочие

Разликите сред следените артикули в другите страни членки, доколкото ги има, са в рамките точно на потреблението. Например човек би помислил, че в Нидерландия статистиката несъмнено следи и цените на платената обич, защото тази активност там е регламентирана и си има ясно избрана и оповестена цена. Но инспекция на уеб страницата Centraal Bureau voor de Statistiek демонстрира, че няма нищо сходно. Защото разноските за хазарт, опиати, проституция, както и наградите по застраховките “Живот ” и административните такси на частните пенсионни фондове са изключени от всички наблюдения съгласно регламента на Европейска комисия от 2020 година, който дефинира какво би трябвало да следи статистиката. Регламентът въпреки всичко дефинира групата артикули, а не съответно произведение, тъй като в една страна то може да се употребява доста, само че в друга да е непознато на потребителите.

Доколкото има разлики сред българския и нидерландския показател, те са минимални. Там също трансформират постоянно стоките и услугите, чиито цени се следят. Например предходната година са извадили от обсега мотопедите, само че са добавили цените на автомобилните гуми

До миналата година са следили единствено цените за транспорта на пасажери с трен, само че към този момент наблюдават и цените на билетите за трамваи, рейсове и цените на такситата. Най-вероятно тъй като все по-голяма част от нидерландците избират публичния превоз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР